منابع آزمون استخدامی در رشته علوم تغذیه بستگی به نوع و ماهیت آزمون دارد؛ اما به طور کلی، این منابع شامل کتب مرجع در زمینه علوم تغذیه، مقالات علمی مرتبط با آخرین پژوهشها و تحقیقات، جزوات و متون آموزشی، و منابع آموزشی آنلاین معتبر میشوند. برای آزمونهای استخدامی، ممکن است مباحث اساسی از کتابهای مرجعی مانند “تغذیه پایه و کاربردی” اثر دیتلوفسن و گروزمن، “تغذیه شناسی در پرستاری” اثر تومسون و یا “تغذیه انسان” اثر ویتیشنکو و کیلس، مورد سؤال قرار گیرد. همچنین، مطالعه مقالات علمی اخیر در زمینه تغذیه، به ویژه مواردی که به تازگی منتشر شدهاند، نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. از آنجا که علوم تغذیه دارای روابط گسترده با سلامتی انسان است، ممکن است سوالات مرتبط با آخرین دستاوردهای پزشکی، توصیههای تغذیهای برای بیماریهای مختلف، و اثرات تغذیه بر عملکرد بدن و روان انسان مورد سؤال قرار گیرند.
منابع تخصصی آزمون استخدامی رشته علوم تغذیه
- اصول تغذیه: کتاب “تغذیه و رژیم درمانی” نوشته کراوس، “اصول تغذیه” نوشته دکتر محمدحسین عزیزی، “مبانی تغذیه” نوشته دکتر حسین حسینی
- بیوشیمی تغذیه: کتاب “بیوشیمی تغذیه” نوشته مورای، “بیوشیمی هارپر”
- فیزیولوژی تغذیه: کتاب “فیزیولوژی تغذیه” نوشته دکتر احد رهنورد، “فیزیولوژی پزشکی گایتون”
- ارزیابی و رژیم درمانی: کتاب “ارزیابی و رژیم درمانی” نوشته کراوس، “مبانی رژیم درمانی” نوشته دکتر فریدون عزیزی
- تغذیه در دورانهای مختلف زندگی: کتاب “تغذیه در دوران بارداری و شیردهی” نوشته دکتر کتایون نجفی، “تغذیه کودکان و نوجوانان” نوشته دکتر محمدحسین عزیزی
- تغذیه در بیماریها: کتاب “تغذیه در بیماریهای قلبی عروقی” نوشته دکتر محمدحسین عزیزی، “تغذیه در بیماریهای دیابت” نوشته دکتر فریدون عزیزی
نکاتی برای انتخاب منابع:
- سطح دشواری آزمون: سطح دشواری آزمون استخدامی را در نظر بگیرید و منابعی را انتخاب کنید که با سطح دانش شما همخوانی داشته باشند.
- تاریخ انتشار منابع: سعی کنید از منابع جدیدتر استفاده کنید تا از بهروز بودن اطلاعات خود مطمئن شوید.
- نظرات سایر داوطلبان: نظرات سایر داوطلبان آزمون استخدامی را در مورد منابع مختلف مطالعه کنید.
منابع عمومی آزمون استخدامی رشته علوم تغذیه
منابع عمومی آزمون استخدامی رشته علوم تغذیه شامل موارد زیر است:
معارف اسلامی:
- کتاب “اندیشه اسلامی” (رشته علوم انسانی) – مولف: دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی
- کتاب “آشنایی با مبانی اعتقادی اسلام” – مولف: حجة الاسلام و المسلمین محمد سعیدی مهر
زبان انگلیسی:
- کتاب “504 واژه ضروری انگلیسی” – مولف: دکتر محمدمهدی باطنی
- کتاب “گرامر انگلیسی برای کنکور” – مولف: دکتر عباس فرزام
هوش و توانمندی های ذهنی:
- کتاب “هوش و استعداد تحصیلی” – مولف: دکتر علی محمدی
- کتاب “منطق و استدلال دهم انسانی” – مولف: گروه مولفان
ریاضی و آمار مقدماتی:
- کتاب “ریاضیات پایه دهم تجربی” – مولف: گروه مولفان
- کتاب “آمار و احتمال پایه یازدهم تجربی” – مولف: گروه مولفان
فناوری اطلاعات (مهارت های هفت گانه ICDL):
- کتاب “مهارت های هفتگانه ICDL” – مولف: دکتر علی اکبر جلالی فراهانی
- کتاب “آموزش ICDL 2013” – مولف: دکتر مسعود کیانی
زبان و ادبیات فارسی:
- کتاب “تاریخ ادبیات فارسی (جلد اول و دوم)” – مولف: دکتر ذبیح الله صفا
- کتاب “قرابت معنایی و درک مطلب کنکور” – مولف: دکتر محمدحسین محمدیان
اطلاعات عمومی، دانش اجتماعی و حقوق اساسی:
- کتاب “اطلاعات عمومی و دانش اجتماعی” – مولف: دکتر محمدتقی روغنی ها
- کتاب “حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران” – مولف: دکتر حسن عمید
سرفصل هاي ازمون استخدامي رشته علوم تغذیه
بخش عمومی:
- معارف اسلامی: 120 سوال (آشنایی با قرآن، احکام، اخلاق اسلامی)
- زبان و ادبیات فارسی: 120 سوال (تاریخ ادبیات، قواعد، لغت)
- زبان انگلیسی عمومی: 156 سوال (درک مطلب، گرامر، لغات)
- اطلاعات عمومی، دانش اجتماعی و حقوق اساسی: 300 سوال (تاریخ ایران و جهان، جغرافیا، اطلاعات سیاسی، حقوق اساسی)
- هوش و توانمندی های ذهنی: 100 سوال (استدلال منطقی، حل مساله، هوش فضایی)
- مهارت های هفت گانه ICDL: 60 سوال (مفاهیم پایه کامپیوتر، ویندوز، ورد، اکسل، پاورپوینت، اینترنت، اکسس)
بخش تخصصی:
- تغذیه اساسی (40 سوال):
- مفاهیم پایه تغذیه:
- مواد مغذی (کربوهیدرات ها، پروتئین ها، چربی ها، ویتامین ها، مواد معدنی)
- ارزش غذایی مواد
- نیازهای تغذیه ای انسان در سنین مختلف
- گوارش و جذب مواد مغذی:
- آناتومی و فیزیولوژی دستگاه گوارش
- عملکرد هورمون ها و آنزیم های گوارشی
- جذب و انتقال مواد مغذی
- سوء تغذیه:
- انواع سوء تغذیه (marasmus, kwashiorkor)
- علل و علائم سوء تغذیه
- راه های پیشگیری و درمان سوء تغذیه
- رژیم درمانی (40 سوال):
- اصول رژیم درمانی:
- ارزیابی وضعیت تغذیه ای
- تدوین برنامه غذایی متناسب با نیازهای فرد
- اصول آموزش تغذیه به بیمار
- رژیم درمانی در بیماری های مختلف:
- بیماری های قلبی عروقی
- بیماری های گوارشی
- بیماری های دیابت
- بیماری های کلیوی
- سرطان
- و…
- تغذیه در دوران های مختلف زندگی:
- تغذیه دوران بارداری و شیردهی
- تغذیه شیرخواران و کودکان
- تغذیه نوجوانان
- تغذیه سالمندان
- بهداشت جامعه (20 سوال):
- اصول بهداشت عمومی:
- مفاهیم بهداشت و سلامت
- اپیدمیولوژی بیماری ها
- برنامه های ارتقای سلامت
- تغذیه جامعه:
- مشکلات تغذیه ای در جامعه
- برنامه های تغذیه ای جامعه
- تغذیه در شرایط بحرانی
- بررسی وضعيت تغذیه (20 سوال):
- آشنایی با ابزارهای سنجش وضعیت تغذیه:
- شاخص های آنتروپومتری
- شاخص های بیوشیمیایی
- شاخص های بالینی
- روش های جمع آوری اطلاعات تغذیه ای:
- مصاحبه
- مشاهده
- یادداشت 24 ساعته
- تحلیل داده های تغذیه ای:
- نرم افزارهای آماری
- تفسیر نتایج
لیست دروس آزمون استخدامی رشته علوم تغذیه
بخش عمومی:
- معارف اسلامی: شامل مبانی اعتقادی، اخلاق اسلامی و احکام
- زبان و ادبیات فارسی: شامل لغت و املای فارسی، آرایههای ادبی، تاریخ ادبیات فارسی و درک مطلب
- زبان انگلیسی: شامل گرامر، لغت و درک مطلب
- ریاضیات و آمار: شامل مبانی ریاضیات، آمار و احتمال
- هوش و استعداد شغلی: شامل سوالات مربوط به هوش و توانمندیهای ذهنی
- مهارتهای هفتگانه ICDL: شامل مفاهیم پایه کامپیوتر، ویندوز، Word، Excel، PowerPoint، Access و Internet
بخش تخصصی:
- تغذیه اساسی و کاربردی: شامل مبانی تغذیه، نیازهای تغذیهای انسان، تغذیه در گروههای سنی مختلف، تغذیه در بیماریهای مختلف و رژیمدرمانی
- بیوشیمی عمومی: شامل ساختار و عملکرد مولکولهای زیستی، آنزیمها، متابولیسم و هورمونها
- فیزیولوژی: شامل فیزیولوژی عمومی، فیزیولوژی اعصاب، فیزیولوژی غدد درونریز و فیزیولوژی دستگاههای مختلف بدن
- مراقبتهای ویژه: شامل تغذیه در بیماران بستری در بخشهای مراقبتهای ویژه، تغذیه در بیماران با نارساییهای مختلف و تغذیه در بیماران تحت عمل جراحی
- داخلی و جراحی: شامل تغذیه در بیماریهای داخلی و جراحی، رژیمدرمانی در بیماریهای مختلف و تغذیه قبل و بعد از عمل جراحی
- کارشناس تغذیه کودکان: شامل تغذیه در دوران بارداری، شیردهی، شیرخوارگی و کودکی، تغذیه در بیماریهای کودکان و رژیمدرمانی در کودکان
- بهداشت جامعه: شامل مبانی بهداشت جامعه، تغذیه در جامعه، برنامهریزی تغذیهای در جامعه و آموزش تغذیه در جامعه
- مادران و نوزادان: شامل تغذیه در دوران بارداری، شیردهی و نوزادی، تغذیه تکمیلی نوزادان و رژیمدرمانی در مادران و نوزادان
- بهداشت روان: شامل تغذیه در بیماریهای روانی، رژیمدرمانی در بیماریهای روانی و ارتقای سلامت روان از طریق تغذیه
توضیحات:
- ضرایب دروس در آزمون استخدامی رشته علوم تغذیه با توجه به نوع شغل و دستگاه متقاضی استخدام متفاوت است.
- منابع هر درس در دفترچه راهنمای ثبتنام آزمون استخدامی اعلام میشود.
- برای آمادگی در آزمون استخدامی رشته علوم تغذیه میتوانید از منابع مختلفی مانند کتابهای درسی، جزوات آموزشی، فیلمهای آموزشی و سوالات سالهای گذشته استفاده کنید.